Hoppa till sidans innehåll

Sammanställning skidtinget

12 JUN 2019 19:57
Äntligen kommer sammanställningen från skidtinget i Kåbdalis 25-26 maj. Sammanfattningsvis kan det sägas att vi hann med mycket på de två dagarna vi träffades.
  • Skapad: 12 JUN 2019 19:57

Den 25-26 maj 2019 träffades representanter från Norrbottens skidklubbar, både läng och alpint, för skidting i Kåbdalis. Under lördag förmiddag hade vi en gemensam samling där vi bland annat fick lyssna på en mycket intressant föreläsning kring kost och hälsa i samband med ungdomsträning. Föreläsare var Emma Lindblom, en meriterad idrottsnutrist som arbetar med många av Sveriges landslag. Efter en gemensam lunch och före en mycket trevlig middag delade vi upp oss för kommittéarbete i respektive gren. Detta arbete fortsatte sedan under söndagen och helgen avslutades med en god lunch innan vi alla begav oss hemåt. Här kommer några anteckningar från Längdkommitténs arbete.

Ordförande Hans Hedlund hälsade välkommen. Vi i längdkommittén presenterade oss; ordförande Hans Hedlund, Reidar Jönsson, Johan Ahlström och Leena Jansson. Den sista medlemmen Hilda Lagerlöf, var tyvärr sjuk och kunde inte närvara.

Ansökningarna till 2019/2020-års tävlingar presenterades av Reidar Jönsson och de närvarande klubbrepresentanterna gick gemensamt igenom dessa, trixade och flyttade för att tillgodose de flestas önskemål och för att skapa en tävlingskalender som är varierad och där distriktstävlingar inte krockar med varandra. Turordningsföreträde får klubbar som har betalt in de avgifter som erfordras och har lämnat in ansökan i tid. Klubbar som har representanter på plats under skidtinget har förtur till helger med önskade tävlingar om det blir ”krockar” med andra tävlingar/klubbar. Efter att vi gemensamt sammanställt ett så bra tävlingsprogram som möjligt beslutade längdkommittén att fastställa förslaget.

Vid skidtingets datum hade ännu ingen klubb anmält intresse för att ordna Distriktsmästerskap. Anmälningsdatum flyttades fram och Luleå Gjutaren skulle undersöka möjligheten att ta på sig uppdraget.

När det gäller TD-utbildningar anordnar inte längre Svenska skidförbundet lokala utbildningar utan hänvisar till den gemensamma Arrangörskonferensen i oktober där det var annat år genomförs en grund- och en fortsättningskurs för TD. Under kommittéarbetet kom det fram önskemål om en träff i Norrbotten där länets arrangörer kan få en enklare form av regelgenomgång för att öka säkerheten vid distriktets tävlingar.

Johan Ahlström berättade om de Norrbottensläger för juniorer och seniorer som NSF arrangerar i samarbete med Älvsby Folkhögskola och Sparbanken Nord. Han informerade även om parasportklasser på distriktets tävlingar.

Monica Johansson, Älvsby folkhögskola, berättade om Sommarskidskolan för ungdomar 13-16 år som NSF arrangerar i samarbete med Älvsby Folkhögskola där klubbledare kommer att bli mycket mer involverade i år jämfört med tidigare år då Sommarskidskolan i Älvsbyn drivits helt i Älvsby Folkhögskolas regi.

Hans berättade vad som sagts på ordförandekonferensen för längd som han deltagit på. Vi fick bland annat ta del av utvärderingen av det treåriga projektet med gemensam vallning för ICA- och Folksam cup. När det gäller ICA- och Folksam cup för Norrbottens del efterfrågades tydligare regler och riktlinjer. Till exempel vad som gäller om en ungdom inte har åkt hälften av tävlingarna på grund av att de blivit inställda som många tävlingar ju blev i vinter när det var så långvarig kyla.

Vi pratade om alternativa tävlingsformer på distriktets tävlingar. Det efterfrågas längre sträckor på en del tävlingar och kanske ett inslag av skicross.

Längdkommittén lyfte ett förslag om en Norrbottens cup, med premier både för prestation och tävlingsflit och skidtingets deltagare var positiva till detta. Syftet med cupen är att locka fler deltagare till fler tävlingar och att sprida ut deltagandet över länet. En liknande cup är en mångårig tradition hos vår granne Västerbotten. Längdkommittén fortsätter att utveckla detta och kommer att presentera ett mer färdigt förslag till årsmötet.

Under söndagsförmiddagen hann vi dela med oss av många kloka tankar och idéer när vi diskuterade olika frågor. När det gäller klubbarnas förhållning till de vallarekommendationer som SSF tagit fram så kan vi konstatera att inte så många kände till dessa. I klubbarna försöker man hjälpa nybörjare med vallning genom t ex vallakurser. Ett förslag var att man kan ta fram ett grundpaket av valla som klubben äger. Ett annat förslag var att utse olika ansvariga för tävlingsdagar och annonsera det för sina klubbmedlemmar så att den som är osäker på vilken valla som behövs vet att det finns någon klubbrepresentant på tävlingsplatsen att fråga. Man kan också SMS:a vallatips. Något annat som skapar trygghet är en gemensam vallaplats för klubbens åkare och att det är bra att hjälpas åt även mellan klubbarna.

För att rekrytera unga ledare i framtiden önskades en gemensam träff för ungdomar i Norrbotten. Sävast Ski Team berättade att de satsar på en barnledarutbildning för sina ungdomar i 15-års åldern. Vi pratade om att det är viktigt att avdramatisera tävlingarna och att förmedla att det inte ska vara så viktigt att sätta fokus på resultat och statistik till ungdomarna. I stället bör man förmedla glädje och gemenskap.

Det här blev en lång text trots att det bara är en kort sammanfattning av vad som avhandlades. Det var ett mycket positivt ting där vi hann med otroligt mycket på kort tid. Ett stort tack till alla er som kom och jag tror att ni håller med mig om att de som inte kunde närvara gick miste om mycket – både värdefull information, intressanta diskussioner, god mat och fin gemenskap. Jag hoppas vi blir ännu fler nästa år. Tack för ert engagemang – det är vi som är Norrbottens skidförbund!

 

Längdkommittén, genom  Leena Jansson

Sammanställning skidtinget 2019.pdf

Skribent: Leena Jansson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Norrbottens Skidförbund
Bevista Sunderby AB - Resurscentrum, Kråkbergsvägen 7
954 42 Södra Sunderbyn

Besöksadress:
Bevista Sunderby AB - Resurscentrum, Kråkbergsvägen 7
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0920266620
E-post: This is a mailto link

Se all info