Grunder för alpin skidåkning
Grunderna för alpin skidåkning delas i Ledarguiden upp i ett antal begrepp som är tätt sammanlänkade. Dessa begrepp utgör delar av den "röda tråden" som Svenska Skidförbundet grundar sina rekommendationer för alpin träning på. Här kan du läsa mer om hur de olika principerna och begreppen hänger ihop och var du kan fördjupa dina kunskaper om dessa.
Begreppen
De olika begreppen vi nämner i Ledarguiden och i exempelvis Skidtekniska principer (se menyn till höger) är som nämnt delar av en helhet som utgör den röda tråden för alpin träning. Dessa är:
- Skidtekniska principer
- Grundrörelser
- Progressionstrappan
- Skidkunskaper
- Årsplanering
Skidtekniska principer & grundrörelser
Grunden för alpin skidåkning är att kunna följa de tre skidtekniska principerna:
- Ytterskidan styr svängen
- Anpassat rörelsemönster
- Balanserad & förberedd
De grundrörelser som utgör god teknik inom alpin skidåkning är:
- Fram-bak
- Upp-ner
- Sida-sida
- Rotation
Skidåkaren behöver kunna förflytta kroppen på rätt sätt för att hantera olika typer av underlag, krafter och förhållanden. Åkaren hanterar detta genom koordination av skidåkningens grundrörelser.
Progressionsprincipen & skidkunskaper
I Ledarguiden, från U8 till FIS, strävar vi efter så kallad progression. Kunskaperna från U8 byggs på i U10, därefter U12 och så vidare. Med progression menas ökning eller stegring, vilket i idrottens värld handlar om att att träningen behöver stegras upp i rätt takt för fortsatt utveckling. Detta går att göra både genom att öka mängden och svårighetsgraden/intensiteten och bör ske successivt för att anpassas efter dels gruppens och dels individens mognadsnivå.
Progressionsprincipen översätts i en utvecklingstrappa med skidskunskaper som åkarna ska kunna i respektive åldersgrupp innan de går vidare till nästa. Ett exempel på det är att man testar ett hopp och att snurra med plana skidor på marken i U8 och U10 och går därefter vidare till att kunna hoppa och snurra i luften med allt högre svårighetsgrad.
Så här ser progressionsprincipen ut i praktiken, överfört till en utvecklingstrappa
I trappan ovan ser du den skidtekniska utveckling som åkarna går igenom från U8 och uppåt. Men det krävs mer än att åka skidor för att lära sig detta. Därför lyfter vi även årsplaneringen och de respektive träningspass som finns publicerade under Övningsbank/träningspass (välj åldersgrupp). Årsplanderingen nedan bygger på progressionsprincipen och utgår ifrån utvecklingstrappan ovan.
Årsplanering U8-senior
Se årsplaneringarna genom att bläddra i bildspelet nedan.
Begreppsförklaring
Lära i U8/U10 = lära genom att leka (utveckla grundläggande rörelsemönster)
Lära i äldre åldersgrupper = hantera utrustning, lära sig ny teknik, materialkunskap m.m.
Utveckla = teknik, övningar, banor etcetera
Utmana = utöka svårighetsgraden rörande teknik
Prestera = tävlingsmoment (toppa formen)
OBS: Det är viktigt att gå tillbaka till föregående moment då och då, i enlighet med progressionsprincipen. Exempel:
Under prestationsperiod, gå tillbaka till läraperiod och exempelvis kör kortkäppsbana för att bibehålla tekniken.
Sammanfattning
För att bli allsidiga, hållbara och välmående skidåkare livet igenom behöver vi dels teknisk men också den fysisk träning som utvecklas i takt med att vi växer och blir äldre. Allsidiga skidåkare vet hur de hanterar yttre faktorer och krafter genom att de byggt på sin teknik och sin fysik under lång tid och därmed behärskar grundrörelser och -principer.
Påbyggnaden av träning och tekniskt kunnande följer en röd tråd som återfinns i utvecklingstrappan med skidkunskaper för respektive åldersgrupp och i de rekommenderade årsplaneringarna.
Fördjupning
Gå till Skidtekniska principer för att lära dig mer om grundprinciper- och rörelser och vikten av balans.
Hur lär vi oss bemästra de olika momenten och teknikerna för att bli allsidiga, hållbara och välmående skidåkare genom hela livet?
Läs introduktionen för dig som ledare och gå därifrån vidare till guiderna för de åldersgrupper du är intresserad av för att lära dig mer och för att hitta tips och inspiration på träning som lyfter din grupps skidkunskaper.
Det kan vara svårt att bygga träningspass och förbereda övningar ibland. Kolla in Övningsbanken för tips och inspiration.
Se också: Ledarguiden
Övriga sidor i Ledarguiden
Ladda ner plansch
Du kan ladda ned och skriva ut en plansch att sätta upp i klubbhuset. Via QR-koderna får då alla enkelt tillgång till guidens introduktion och respektive åldersgrupp.