Kvinnligt nätverk EPOS
EPOS – nätverket som vill se fler kvinnliga ledare på högsta nivå.
Vi er ett av flera framgångsrika förbund och föreningar som tillsammans driver nätverket EPOS i syfte att öka jämställdheten bland tränare inom svensk idrott. Vi gör det genom att inspirera kvinnliga ledare till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyten för att vilja och våga leda - på högsta nivå.
EPOS står för Equality in memory of Per O Sundström. Per O Sundström var en man som brann för allas lika värde som grundade familjeföretaget Sundström Safety.
Det finns forskning och statiskt som påvisar att endast 10 procent av ledare inom elitidrotten är kvinnor och andelen av dessa kvinnor, som coachar män är försvinnande liten. Det är inte unikt i samhället. Men det är viktigt att ifrågasätta och analysera orsakerna till varför det ser ut som det gör – i alla fall om vi vill se efter en jämnare fördelning i framtiden.
Nätverket startades 2019 på initiativ av, längdlandslagets partner, Sundström Safety AB med målet att motivera flera kvinnliga tränare att ta steget att bli elitcoacher på seniornivå. Sedan start har det arrangerats flera träffar för kvinnliga juniortränare för erfarenhetsutbyte, inspiration och kompetensutveckling.
Tillsammans med andra förbund, klubbar och föreningar vill vi, Svenska Skidförbundet – Längd, bidra till att skapa förutsättningar för att fler kvinnor vilja och våga göra elittränarkarriär.
Inom vår verksamhet vill vi rekrytera och behålla kvinnliga tränare på alla nivåer upp till A-landslag. Successivt ska vi även verka för att få fler kvinnor i våra vallateam.
Därför samarbetar vi med flera idrotter för att rekrytera och utbilda fler kvinnliga elittränare och hoppas att vi på så vis ska bidra till att öka jämställdheten bland tränare främst på landslagsnivå.
Vi vill också verka för att både tränar- och ledarteam består av både män och kvinnor. Vi vill se att nätverket blir en naturlig del av Idrottsverige och på sikt hoppas vi att många fler kvinnliga ledare tar plats på högsta nivå. EPOS har ambitionen att, i framtiden, få dela ut stipendier och även pris på Idrottsgalan till kvinnliga ledare.
När tiden är mogen hoppas vi inom att tillsammans med övriga i nätverket att vi ska kunna sprida vårt arbete och nätverk internationellt.
Positiva ringar på vattnet - för alla!
I framtiden vill vi se att antalet kompetenta och motiverade tränare blir fler. Då skapas en miljö som i sin helhet blir mer stimulerande och lärorik. Fler kommer att tilltalas av att fortsätta vilket leder till att fler aktiva vill fortsätta idrotta.
Det lokala föreningslivet får fler medlemmar och resurser till verksamheten samtidigt som barn och ungdomar får en meningsfull och hälsosam fritid.
Vi vill att vårt arbete ska bidrar till att nå RFs jämställdhetsmål snabbare och att vi får fler kvinnliga elittränare på plats. När synen förändras ändras normer och strukturer vilket öppnar vägen för att fler vågar och vill.
Det bästa av allt - är att vi får både manliga och kvinnliga förebilder som kan visa vägen för barn, ungdomar och motionärer in i idrottens fantastiska värld.
Karin Torneklint, är sedan start, generalsekreterare för nätverket EPOS.
Vill du veta mer om vårt arbete med EPOS, kontakta Karin Ersson – nationell chef och ansvarig för detta arbete inom Svenska Skidförbundets längdverksamhet.
Läs mer om EPOS här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2024-03-19
2024-03-19
Ulrika Sterner, SSF